МЛАДИ из ССШ: „Бранко Радичевић“из Руме У акцији СТРУМИЦА,МАКЕДОНИЈа,октобар 2012.

Уобичајен

У оквиру пројекта „Connect“, Youth in Action Programme of the European Union,

ученици Средње стручне школе:“ Бранко Радичевић“ из Rуме учествовали су у међународној омладинској размени са простора Балкана (Youth Exchange) koja je обухватала активан боравак у Струмици, Макдедонији у периоду од 19.10. до 28.10.2012.године, посвећеној заштити животне средине.

Ученици „ Бранкове“ школе позвани су да представљају Србију на овом међународном сусрету младих од стране Инжињера заштите животне средине из Новог Сада(„Environment Engineeringgroup“).

„ Како ми се веома свидео ентузијазам и позитивна енергија коју су Ваши ученици и професори показали током моје посете Вашој школи, задовољство ми је позвати Вас да одаберете 6 ученика и 1 професора  који ће представљати Србију на овој међународној размени.“ – изјавио је Мцс Игор Јездимировић председник удружења ЕЕГ у позивном писму које је упутио директору школе Марку Лошу.

У пројекту Connect учествовали су млади из 6 земаља: Македоније, Босне и Херцеговине, Србије, Бугарске, Италије и Румуније. Сваку земљу представљало је 6 младих узраста од 17 до 30 година и по један омладински лидер.

Креатор пројекта је била организација „ Креатор“ из Куманова, Македонија.

Како су трошкови смештаја и исхране и већег дела пута покривени од стране организатора, било је потребно обезбедити и додатна средстава, и овај пут нам је  огрмну подршку пружила локална заједница/Друштвене делатности, обезбедивши нам потребна средтва.

Наши учесници/ученици-це ( Катарина Јовић, Јелена Буловић, Дајана Марчета, Ивана Драгишић, Дамјан Федерицо и Петар Карановић) и наставница (Оливера Амиџић) су на размени представљали Србију и свој град, еколошке проблеме са којима се сусрећу у својој земљи.

Својим активним радом и друштвено свесним ангажовањем (радионичарског, истраживачког, креативног, ангажованог) учесници су промовисали своју земљу, град, удружења и школу.

За свој пут ученици наше школе подробно су се припремили и консултовали са наставницом биологије и екологије Миром Томић, понели велики број пропагандног материјала са којим су их снабдели Туристичка организација Руме, Канцеларија за младе, Еко тим, Роза тим (Миле Стојисављевић)и креативни текстилно моделарски тим(Биљана Бошковић) из школе.

Припремљен материјал, презентације и надасве шармантан осмех проткан знањем и врцавим хумором наших представника измамљивао је лагодну атмосферу у тимском раду, на планираним излетима, у реализацији постављених задатака и тако чинио наш боравак у Струмици памтљивим и веома едукативним.

Није било лако одолети ни шарму других учесника, елоквентности, креативности и…неки су се и заљубили.

42 млада представника својих Балканских земаља активно су оправдали свој боравак у Струмици, Македонији, што ће потврдити и билтен са припремљеним и реализованим конкретним радовима који ћемо ускоро и добити од реализатора пројекта.

Остаје нам да се са осмехом сећамо дивних дана проведених у сунчаној Струмици и да првом приликом и реализујемо неки нови пројекат у нашем граду који ће окупити све наше пријатеље.

 

                                                                               

Текст писала  и припремила

Оливера Амиџић

Постави коментар